23/09/2020

5 acțiuni pe care să le implementezi în social media pentru restaurantul tău

4 min citire
Actualizat: 04/05/2023

2020 a fost un an dificil pentru restaurante, din toate punctele de vedere. Ai fost obligat să-ți închizi business-ul câteva luni, să trimiți angajați în șomaj tehnic sau chiar să îi concediezi. Dacă ai încercat să rămâi deschis, cea mai ușoară variantă a fost de a apela la terți - adică serviciile de livrare mâncare care percep comisioane per comandă. Chiar dacă ai găsit o soluție, problemele au continuat. Comisioanele percepute per comandă sunt oriunde de la 15% - 45%. Ceea ce înseamnă că, de fapt, nu ai o soluție la pandemie, în adevăratul sens al cuvântului.

Însă, cu riscul de a părea, poate, prea optimiști, pandemia doar a accelerat un curs normal care a tot crescut în ultimii ani - clienții își doresc să comande mâncare și să facă rezervări prin telefon sau online. Cu alte cuvinte, internetul este principalul aliat al restaurantului tău. Prin social media - Instagram, Facebook, Google, chiar și Pinterest - te poți face cunoscut foarte rapid clienților tăi și îți poți crea propria bază de clienți loiali.

Marketing-ul online, sau digital marketing, este una dintre cele mai bune metode prin care, cu bugete (mult) mai mici, față de marketingul tradițional, te poți face cunoscut. Digital marketing-ul ajută restaurantul tău să fie mult mai aproape de clienții tăi, și, datorită tuturor funcțiilor de targetare (pe bază de vârstă, sex, interese și locație) cu 300 de lei investiți poți să ai comenzi de cel puțin 3300 RON.

1. Fotografii la calitate înaltă

Social media înseamnă, mai mult decât orice, imagine. Este o imagine proiectată de fiecare pentru a-și construi o anumită personalitate și percepție. La fel este și despre mâncare.

Cu cât pozele mâncării pregătite de restaurantul tău arată mai bine, cu atât clienții tăi vor fi mai tentați să încerce preparatele tale.

Dar nu trebuie să fotografiezi doar preparatele, ci și interiorul, zona de terasă (Dacă există), cu alte cuvinte - să produci content prin care targetul tău să se identifice. Cu cât investești mai multă atenție în aceste detalii, cu atât vei avea mai mulți clienți.

Scopul final al acestor fotografii este să transmiți o stare, un mood, astfel încât clienții tăi, indiferent de vârstă, își vor dori să aștepte cu nerăbdare să-ți treacă pragul localului.

2. Construiește o poveste

În construcțiile acestor imagini pe care le vrem percepute, în același timp, ca oameni, ne dorim să fim priviți într-un anumit fel. Sau, mai degrabă, cei care petrec foarte mult timp pe canalele sociale își doresc să vadă un restaurant autentic, real și pe care-l pot promova la rândul lor.

Așadar, surprinde un moment din bucătărie de relaxare, în care angajații râd, sau când se face curățenie și se dezinfectează. Chiar dacă nu reprezintă mâncarea, este vorba despre restaurantul tău și viața acestuia - și dacă oamenii vor să consume ceva pe internet, atunci este o poveste.

3. Fii activ în ceea ce privește recenziile

Indiferent de cât de bună este mâncarea restaurantului tău, întotdeauna vei avea clienți nemulțumiți. Acesta și este motivul pentru care foarte multe restaurante aleg să nu mai lase opțiunea de recenzii deschisă pe pagina lor de Facebook. Cu toate acestea, dacă îți dorești mai mulți clienți, ar fi bine să îți lași recenziile deschise.

De ce? 

Un comentariu negativ care a fost rezolvat de către tine, ca restaurant, arată clienților că îți pasă. Ține minte - competiția este acerbă, așadar cu cât investești mai mult în prezența ta online, cu atât vei câștiga mai mulți clienți.

Fie că este pe Tripadvisor, Facebook sau Google, o recenzie negativă trebuie adresată - indiferent dacă este falsă sau adevărată - într-o manieră respectuoasă și prin care să încerci să ameliorezi situația în favoarea ta. Și, desigur, poți să oferi și coduri de discount sau vouchere, însă trebuie să fii atent cu această strategie, deoarece este posibil ca unii să profite.

De aceea este foarte utilă aplicația horeka - îți oferă toate datele despre comandă (ora primirii comenzii, ora când a fost livrată, produsele, etc) - astfel încât tu să poți avea o discuție argumentată și să convingi oamenii că restaurantul tău merită toată atenția lor.

4. Reclame pe Facebook și Instagram

Social media nu înseamnă doar poze și o prezență activă, ci și realizarea reclamelor. Avantajul pe care-l ai folosind Facebook și Instagram este că prețul este relativ ieftin pentru câștigul pe care-l ai. Așadar, la ce ar trebui să fii atent când faci o reclamă?

Vârstă

Dacă restaurantul tău are prețuri mai mari nu are rost să îți consumi bugetul selectând persoane mai mici de 21 de ani. De asemenea, în funcție de natura orașului tău, în România, persoanele peste 60 de ani rareori comandă mâncare, și cu atât mai puțin să viziteze restaurantele. Așadar, când îți faci reclamele, testează mai multe audiențe și mergi la sigur cu bugetul.

Targetarea în funcție de locație 

Este relevantă atât din punct de vedere buget (nu are rost să îți promovezi restaurantul în Constanța, Bacău și Marghita dacă restaurantul tău este în Corabia, Olt), cât mai ales datorită faptului că persoanele locale vor vedea reclama ta și vor fi tentați să încerce, măcar o dată, ce ai de oferit.

De asemenea, datorită multiplelor opțiuni de targetare în funcție de locație poți să-ți promovezi restaurantul și pentru cei care îți vizitează orașul/regiunea în care se află restaurantul.

5. Concursuri pe Social Media

Foarte puține lucruri atrag persoanele precum o fac concursurile. Tuturor ne place să câștigăm lucruri, mai ales dacă nu ne costă bani ca să participăm la ele.

Să spunem că vrei să introduci un nou tip de meniu. Prezintă-le oamenilor ce conține și organizează un concurs pe pagina ta de Facebook prin care să le ceri să-ți dea un nume noului meniu, iar primele șapte comentarii cu cele mai multe like-uri vor primi meniul gratuit, acasă. Este o metodă foarte rapidă de a-ți face restaurantul cunoscut, să ai customer engagement și să începi să creezi o comunitate în jurul restaurantului tău.

Perioada pandemiei încă nu a trecut. Cu vaccinurile la orizont sperăm să ne revenim la normalitate în toamna anului 2021, însă nu putem ști cu siguranță ce va urma. De altfel, obiceiul de consum al clienților s-a schimbat, major.

Această creștere fulminantă a online-ului doar a accelerat trendurile deja existente, așadar prezența în online a restaurantului tău este necesară pentru a reuși să facă profit în următorii ani.

Etichete:
ARTICOLE SIMILARE

Citeste mai mult:

  • Integrare Horeka by Roweb cu Bolt Food
    Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Cin Cin
  • Concurs „Recenzia de Aur” by Google România
    Profil Companie Google: Adaugă-ți Restaurantul pe Google Maps
  • Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Dino Good Food Shop
    De ce are nevoie restaurantul tău de livrare la domiciliu?
  • Studiu de Caz: Restaurant La Pofticiosu’ preia sute de comenzi online prin soluția Horeka by Roweb
    10 Strategii de Marketing pentru Restaurante
  • Integrare Horeka by Roweb cu Bolt Food
  • Concurs „Recenzia de Aur” by Google România
  • Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Dino Good Food Shop
  • Studiu de Caz: Restaurant La Pofticiosu’ preia sute de comenzi online prin soluția Horeka by Roweb
menu
Cu ce te putem ajuta?