Te-ai întrebat vreodată câte tipuri de restaurante cu specific există în România? Acest specific se referă la faptul că unele restaurante vând mâncare tradițională românească, mediteraneană, mexicană, americană etc. Dar ele devin și mai specifice.
Noi însă, obișnuim să le spunem tuturor restaurante, chiar dacă unele poate sunt pub-uri, cherhanale, restaurante de tip fast-food sau fine-dining. Important este să ajungem să mâncăm și să ne satisfacem toate poftele, mai ales când suntem rupți de foame.
În România, cuvântul restaurant este sinonim cu unitate de alimentație publică. Dacă sunteți pasionați de gătit și doriți să vă lansați un business în HoReCa, puteți citi informații legislative legate de tipurile de unități de alimentație publică pe care le puteți înființa.
Conform website-ului Legislație.Just.ro și a Hotărârii nr. 843 din 14 octombrie 1999 e „unitatea de alimentație publică reprezintă localul public în care se servesc preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi, caracterizându-se prin aceea că în cadrul lui se îmbină activitatea de pregătire/preparare cu activitatea de comercializare, însoțită de servicii specifice care asigură consumul acestora pe loc.”
În această categorie intră atât restaurantele clasice cât și cele cu specific sau specializate. De fapt, toate tipurile de restaurante. Toate au specificul lor. Chiar dacă legislativ ele sunt reglementate astfel, considerăm că fiecare restaurant este unic și are ceva caracteristic.
La un restaurant clasic vei găsi mereu variante pentru un mic dejun, prânz și cină. Are un meniu variat, ce cuprinde atât preparate culinare, cât și băuturi sau dulciuri. Desigur, nu ne imaginăm acum un restaurant interbelic.
Prin dotările necesare, designul interior, uniformele angajaților, dar și cu ajutorul preparatelor culinare, restaurantele cu specific corespund unui șablon caracteristic unei anumite zone.
Crama sau hanul sunt restaurante cu specific local, pentru că pun în valoare bucătărie specifică unei anumite zone geografice sau tradiționale. „Efectul original al acestor unităţi este realizat prin îmbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate după modelul popular, al elementelor de decoraţie, al mobilierului şi obiectelor de inventar de concepţie deosebită, de gama sortimentală a mâncărurilor pregătite şi prezenţa personalului. ”
Un restaurant regional îmbină preparatele specifice locului respectiv, dar poate fi amplasat în cu totul altă zonă. De exemplu, Ivan Pescar este un restaurant regional, deschis în București, iar specificul vine din faptul că toate alimentele sunt furnizate din zona Deltei Dunării.
Restaurantul chinezesc, indian, mexican sau mediterranean pun în evidență specificul național al țării pe care o reprezintă, prin bucate alese, caracteristice valorilor tradiționale.
Într-un restaurant specializat vei găsi mereu aceleași sortimente culinare. Dacă restaurantul se află în inima munților, acesta poate fi specializat în preparate din carne de vânat.
Unele dintre cele mai cunoscute restaurante specializate sunt cele lacto-vegetarian, pescărești, pensiunile și pizzeriile.
Unitățile de tip fast-food, bufetul sau rotiseria au câteva produse de bază, care sunt servite rapid de dincolo de tejghea sau bar. Sortimentele limitate de mâncare dau specificul acestor tip de unități.
În astfel de locuri, vei găsi preparate culinare cu specific franțuzesc sau englezesc. Da, pub-ul derivă din Anglia, chiar de pe vremea tavernelor romane, unde se serveau băuturi alcoolice și gustări.
Bistro-ul franțuzesc are origini rusești. Da… ai citit bine. Însă doar cu inspirația numelui. Se pare că atunci când se războiau rușii cu francezii, când domnea Napoleon, soldații voiau să mănânce rapid. Strigau „bistro”. Ca și specific, acestea erau restaurante ieftine, cu mâncare gustoasă și simplă, într-o ambianță restrânsă și prietenoasă.
Bomboane, prăjituri, patesirii, plăcinte, gogoși, covrigi, ce de bunătăți… Toate pot fi considerate restaurante. Sunt locuri unde ne răsfățăm papilele gustative. Luăm un loc la masă și ne lăsăm purtați de mirosurile divine.
Nouă, românilor, ne place mâncarea cu gust. Indiferent că alegi o cantină, un restaurant cu specific, specializat sau o braserie, la restaurantele românești, tradiționale vei putea să te răsfeți cu:
Dacă te gândești să deschizi și tu un asemenea restaurant, să știi că în ciuda faptului că ele servesc o gamă largă de preparate după rețete străvechi, acestea utilizează tehnologia ca să-și ușureze munca. Iar aici, nu ne referim la mașinăriile din bucătărie, ci la programe digitale care automatizează modul în care se preia o comandă și se prelucrează, până ajunge în farfuria clientului.
Desigur, mai există și alte unități de alimentație publică. Fiecare tip de restaurant se adresează unui anumit tip de clienți. Unele sunt mai scumpe, altele mai ieftine. Însă scopul lor este același: să servească bunătăți cui îi e foame.
Oamenii revin acolo unde se simt bine, indiferent de specificul restaurantului. Una dintre cele mai cunoscute este braseria sau berăria, unde se servesc doar câteva sortimente de preparate culinare și se combină băuturile cu feluri de mâncare similare cu gustările calde sau reci, minuturi și altele.
Nici cafe-barurile, snack-barurile și cafenelele nu sunt uitate. La o cafea merge și un croissant cu șuncă și salată, nu? Până să apară toate lanțurile internaționale de fast-food sau restaurantele de fine dinning, oamenii alegeau să mănânce în locuri mai puțin pretențioase, unde accentul era pus doar pe calitatea mâncării și nu pe experiența în sine.
Patronii de restaurant nu credeau că afacerile lor pot deveni un brand. Însă, orice business HoReCa se poate converti într-un brand de succes.
Citeste mai mult: