10/01/2022

3 sugestii pentru a-ți ține costurile sub control în restaurant

3 min citire
Actualizat: 02/05/2023

În ultimii ani, industria HoReCa în România a avut parte de foarte multe provocări. De aceea, considerăm necesare de menționat câteva sugestii despre cum poți să-ți ții costurile sub control în restaurant.

Orice restaurant este greu de întreținut, iar tu, ca administrator ai datoria de a înțelege atât cifrele cât și oamenii care lucrează cu tine, dar și clienții. Uneori, profitul de la finalul anului poate fi extrem de mic raportat la munca pe care o depui în decursul celor 12 luni.

Profit. Pasiune. Muncă

Restaurantul tău este un business care însumează trei lucruri: profit, pasiune și muncă. În același timp, ai costuri, care se reduc din profit. Pasiunea fluctuează în funcție de greutățile pe care le întâmpini, în special cele referitoare la costuri. 

Așadar, cum poți să ții costurile sub control pentru a face profit astfel încât să îți păstrezi vie pasiunea?

Managementul inventarului unui restaurant

Managementul inventarului

Când deții un restaurant, 90% dintre produsele tale sunt perisabile. Știai că cele mai multe restaurante eșuează pentru că nu știu cum să își administreze corect inventarul și aruncă în mod constant ingrediente?

Pentru a putea ține sub control costul cu mâncarea este necesar să faci zilnic calcule:

 • ce tipuri de preparate au fost făcute
 • ce ai nevoie pentru următoarea zi ca să refaci stocul

Inventar direct din CRM

Restaurantele care folosesc soluția Horeka by Roweb își fac automat inventarul pe baza a ceea ce au comandat clienții și pot să prevadă în ce ingrediente să investească mai mult, astfel încât să țină costurile sub control.

Cum fac asta? Prin faptul că au acces la o bază de date clienți care le oferă informații despre ce comandă clienții și administratorii pot să analizeze zilnic, săptămânal și lunar vânzările. Pot să vadă ce preparate sunt mai dorite și pot să cumpere mai mult pui, spre exemplu, sau să programeze promoții speciale care le cresc vânzările.

Datorită acestei funcții, restaurantele partenere Horeka își țin sub control costurile cu inventarul, în timp ce își cresc vânzările.

Actualizarea meniului în mod constant

Presupunem că restaurantul tău oferă preparate pe bază de vită. Dar preparatele din vită se vând din ce în ce mai puțin în localul tău. Crezi că este rentabil să mai cumperi carne de vită dacă se vinde atât de rar?

Ce ar trebui să faci în această situație? Este important să te uiți constant la ce comandă clienții tăi și să analizezi comenzile.

Indiferent care este strategia ta bazată pe preparatele care se vând cel mai bine, meniul restaurantului ar trebui actualizat constant.

Actualizarea meniului unui restaurant

Administrează costurile de bază ale restaurantului mai eficient

Fiecare restaurant are costuri de bază și care sunt formate din costul produselor, plus costul angajaților:

1. Costul produselor este reprezentat de orice tip de produs care intră în preparate - fructe, legume, ulei, carne, condimente etc.
2. Costul angajaților constă în salarii, beneficii și orice alte costuri ai cu angajații.

Pentru a putea ști exact care sunt costurile de bază trebuie să afli, în detaliu, cât cheltui/zi cu angajații tăi și cu inventarul. Analizează cifrele și evaluează cheltuielile. Ce costuri ai putea reduce? Ai nevoie de toți angajații în tot timpul zilei?

Concluzii

Folosind cele 3 sugestii de mai sus, vei putea să-ți menții costurile sub control, să știi mereu cine sunt clienții care comandă și să le înțelegi nevoile, astfel încât să poți face mai mult profit într-un timp mai scurt.

Etichete:
ARTICOLE SIMILARE

Citeste mai mult:

 • Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Cin Cin
  Concurs „Recenzia de Aur” by Google România
 • Profil Companie Google: Adaugă-ți Restaurantul pe Google Maps
  Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Dino Good Food Shop
 • De ce are nevoie restaurantul tău de livrare la domiciliu?
  Studiu de Caz: Restaurant La Pofticiosu’ preia sute de comenzi online prin soluția Horeka by Roweb
 • 10 Strategii de Marketing pentru Restaurante
  Noi reguli ANPC. Funcționalitate Horeka disponibilă pentru patronii de restaurante
 • Studiu de Caz Horeka by Roweb: Restaurant Cin Cin
 • Profil Companie Google: Adaugă-ți Restaurantul pe Google Maps
 • De ce are nevoie restaurantul tău de livrare la domiciliu?
 • 10 Strategii de Marketing pentru Restaurante
menu
Cu ce te putem ajuta?